Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

Zene, amely a természetfölötti világba kalauzol

A Szolnoki Szimfonikus Zenekar és a Martfű Városi Nőikar közös előadására várták a kórusmuzsika kedvelőit a Szent Tamás-templomba a Tér Zene Koncertsorozat keretében 2022. október 27-én este.

A koncert kiemelt programelemeként felhangzott Pergolesi: Stabat Mater című műve, melyet Hermann Szabolcs vezényelt. Szólót énekelt Zemlényi Eszter szoprán és Balogh Eszter alt.

Az 1736-ból származó Stabat Mater siralomének, amely Szűz Máriának a keresztfa mellett átélt fájdalmáról szól, egyike a legismertebb középkori énekeknek és a leggyakrabban játszott oratorikus műveknek. Hallatán feltűnik az átélt, rendkívül személyes vallásos élmény, ahogy a dallamok feletti tökéletes uralom, az emberi hang bensőséges ismerete is.

– Amikor a gondolaton, az ember érzésein is túlmutató, azt felülmúló erőt és magasságokat járunk be, az ünnep. Akár templomban, akár máshol. Hangversenyre jöttünk, ahol pontosan ezt szeretnénk kapni a fellépő művészektől, és velük együtt megélni, hogy a természetfölötti világba kalauzoljanak el bennünket, hanggal. Ünnep, mert az ember ilyenkor megtisztul, a lelke fényesedik. Nem véletlen, hogy a Jóisten talán az egyik legcsodálatosabb alkotása a muzsika – hallhattuk Kómár István atya a hangverseny résztvevőihez szóló gondolataiban.

Rágyanszky István alpolgármester Martfű Város Önkormányzata képviseletében köszöntötte a hangversenyen megjelenteket, a Martfű Városi Nőikart majd a Szolnoki Szimfonikus Zenekart, amely szintén gyakran szerepel városunkban, templomainkban.

– „Minden zene célja (…), hogy Isten dicsőségét zengje és kikapcsolódást nyújtson a lélek számára.” Johann Sebastian Bach e gondolatával nyitotta meg a rendezvényt, örömmel üdvözölve a fellépő művészeket, szólistákat, karnagyokat és a szépszámú közönséget.

– A Szolnoki Szimfonikus Zenekar és a nőikar már otthonosan mozog a Szent Tamás-templomban, hiszen nem először vannak itt, nekik már helyük van itt – erősítette meg Kovácsik Antal diakónus, emlékeztetve, hogy december 11-én vasárnap, a Martfű Városi Nőikar Adventi Hangversenyére újra várják a kórusmuzsika kedvelőit városunk templomaiba.

Herbályné Kalmár Irén


Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város