Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

„Minden, ami természetes az egyszerű, szép és igaz” – Kiállítás

Megnyílt Fazekas Zoltán csakTERMÉSZETesen című kiállítása a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár galériáján és kiállítótermében 2023. augusztus 16-án. Ez a kiállításmegnyitó a Martfűi Ünnepi Napok egyik kiemelt eseménye.

A martfűi származású Fazekas Zoltán fiatal kora óta érdeklődik a művészet iránt, ám ekkor nem túl messzire, de elsodorta az élet a festészettől. Később, pontosabban harminchét év után viszont újra rátalált erre az ösvényre, amibe rengeteg erőt, kitartást és munkát fektetett, hogy létrejöhessen ez a kiállítás.

Régi ismeretségük révén Asztalos Árpádné Kocsis Enikő, Bessenyei György-díjas közművelődési szakembert kérte fel, hogy nyissa meg a kiállítását.

– Fazekas Zoltán csakTERMÉSZETesen kiállítása ma itt a Művelődési Központ galériáján jelentős és misztikus esemény, mind a ház, mind az alkotó életében. Minden, ami természetes az egyszerű, szép és igaz. Ez jellemző Zoltán festményeire is. Közel harminc, többnyire nagyméretű képet láthatunk a kiállításon, tematikusan rendezve.

A kiállítóteremben a vizek és kövek világába hív minket az alkotó, csodás vízinövényekkel és különleges halakkal. Kiemelkedő a finoman megfestett vízfelület, a kövek formagazdagsága, a halak szinte élnek és megmozdulnak a képeken. Elárulta Zoltán, hogy évekig kiváló horgászként csodálta a vizet, a jól ismert élővilágát. Innen az ihlet, mely alkotásra késztette – részletezte a kiállított képek világát a közművelődési szakember.

Az alkotót és a kiállításmegnyitó résztvevőit Rágyanszky István, városunk alpolgármestere is köszöntötte.

– Zoltán tavaly, 2022-ben itt nálunk elnyerte a megyei képző- és iparművészeti tárlat fődíját a kiállítóteremben elhelyezett aranyhalas képeiért, ezért is kapott lehetőséget erre a gyönyörű önálló kiállításra – idézte fel a történteket az alpolgármester.

Ahhoz, hogy a természet csodálatos világához lélekben is közelebb kerüljünk, a Modern Táncműhely növendékei Ébredés és Lélekvándorlás című produkcióikkal színesítették az estét.

A kiállítás szeptember másodikáig megtekinthető a Művelődési Központ galériáján és kiállítótermében.

Polák Boglárka

Fazekas Zoltán:

„Hitem szerint 100 évvel ezelőtt egy tájkép hétköznapi pillanat volt. Ma eljutottunk oda, hogy a tájkép festészete felértékelődött, mint ahogy eltűnőben van a természet.”

„Minden festményemnek egy gondolat, egy emlék vagy egy érzés az alapja. Ezzel a kiállítással félreteszem a tájképfestést és egy sorozatot készítek a letűnt korok szakmáiról. Jelesül egy suszterműhelyt, ami álljon a Tisza Cipőgyár emlékéül. Martfűn most építek egy festőműhelyt, ahol tervezem a továbbiakban alkotni.”


Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város