Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

Látom, van, elhiszem, gyűjtöm, tartom, felidézem

Kiállítás nyílt a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár galériáján és kiállító termében 2023. szeptember 8-án. A falakat Sléder Fanni, martfűi festőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatójának különleges alkotásai borítják.

A kiállítás kurátora, tehát a művész segítségére Ujfaluczki Aida volt, a megnyitó hozzáértő, szakmai, baráti gondolatokat pedig Révi Norbert, szobrászművésztől hallhattuk. A kiállítást Gyurics György, hegedű- és gitárművész – Fanni volt zeneoktatója – hangszerjátékával színesítette.

– A perifériánk homályos jellege az információvesztés következménye. Így van ez a személyes emlékeinkkel is, amiket mentális képként magunkban hordozunk. Fanni pontosan az előbb említett képalkotási jelenséget használja fel arra, hogy mindezt észrevegyük magunkon, arra bíztat, hogy ezzel a jelenséggel mindannyian számoljunk, majd kezdjünk el vele dolgozni. A lehetőségeink nyitottak: a képek szabadon folytathatókká válnak, és a személyes élménytárunkkal kiegészítve képesek aktív, önszervező módon működésbe lépni majd tovább gördülni. A festészeti metódus hatóereje, miszerint egyes képrészletek élesre vannak állítva a másikkal szemben, következetes hipotézisre vall. Az van, ami van – fogalmazott a kiállításmegnyitón Révi Norbert.  

– Fontos, hogy az emlékek nem csak úgy vannak, hanem egyszersmind jelentéssel bírnak. Sőt! Minden esetben üzenetet hordoznak magukban, amivel természetesen mindannyiónknak dolga van az életben. Ennek a szellemi munkának a lényege a művészetben gyökerezik, egészen pontosan annak gyakorlásában, mert ebben a tevékenységben tulajdonképpen a teremtés rituális megismétléséről van szó. Képet alkotni annyi, mint teremteni, alapvetően világot teremteni, azért, hogy végül mindig legyen mire emlékezni – zárta gondolatait a szobrászművész.

A tárlat október 8-ig látogatható a Martfűi Művelődési Központ és Könyvtár kiállítótereiben.

Polák Boglárka


Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város