Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

Ipartörténeti örökséget jártunk be

Nagy örömünkre rengetegen tartottak velünk szeptember 16-án, szombaton programunkra, melyet a Kulturális Örökség Napja alkalmával rendeztünk. Martfű emblematikus cipőgyári épületét – ahogyan a helyiek ismerik, az A-gyárat – járhattuk körbe, légoltalminak is használt pincéjével.

Az épület ma raktárként funkcionál, a gépek helyét polcok vették át. Mégis hűen őrzi az egykor benne folyt munka emlékét és az építtető vállalat modern, átgondolt terveit.

A bauhaus stílusú épület sarkai lekerekítettek, hiszen kerek vasbeton oszlopok tartják az épület súlyát. Ennek köszönhetően bent a futószalagok számára nagy csarnokok álltak rendelkezésre. A természetes megvilágításról a homlokzatot megosztó vízszintes ablaksor gondoskodott. Az építés 1940-ben kezdődött, így a gyár alagsora légoltalmi pincerendszerként is szolgált, ennek nyomait is megtaláltuk látogatásunkkor.

Martfűt a földrajzkönyvekben sokáig a szocialista iparvárosok közé sorolták, pedig cipőipari története a második világháború előtt kezdődött. A város legrégebbi lakótelepe és gyárépülete hazánkban egyedülálló, ám határainkon túl 32 várossal is rokonítható. A cseh Bata cég az 1920-as évektől komoly gyár- és gyárvároshálózat építésébe kezdett Európában és a világ számos országában, melynek alapjául az anyacég cseh központja, Zlin szolgált. Sorra új városok nőttek ki a földből, ahol a város elrendezésének alapelvei, a gyárak és a lakóházak tervei, a kor legismertebb építészeinek együttműködésével (pl. Le Corbusier) készültek – funkcionalista és bauhaus stílusjegyekkel. A legfontosabb célok: gazdaságos építés és működtetés, élhető, modern lakások, a különböző rendeltetésű épületek funkció szerinti logikus elrendezése. Ez jól nyomon követhető Martfű városrendezési tervkönyvén az 1940-es évek elejéről és azon a néhány épületen, mely elkészülhetett a 1944 előtt.

1940-es évekbeli örökségünknek köszönhetően Martfű egyre gazdagabb kapcsolatot épít ki más közép-kelet-európai Bata városokkal, melyek segítenek megérteni különleges történelmünket és utakat mutatnak számunkra örökségünk megőrzésére is.

Október 17-én 17 órakor a Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozatban külön előadást szentelünk a Bata cég tevékenységének a szlovákiai Partizanskéban tett látogatásunk kapcsán Rágyanszky Istvánnal és Székácsné Tálas Gabriellával. Meghallgathatják Gere Péter történész kapcsolódó előadását Csalók, szélhámosok Bat’a cipőben. A Bat’a cég megtelepedési kísérletei Magyarországon címmel.

Eiler Zita

muzeológus


Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város