Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

Hídépítők – A könyv híd, a könyvtár összeköt

Tizenhetedik alkalommal rendezték meg az idei Országos Könyvtári Napokat 2023. október 2-a és 8-a között. A programsorozatban Martfű is – mint eddig minden évben – részt vett. Az esemény alkalmából hétfőtől péntekig minden nap különleges rendezvényekkel készült városunk könyvtára a Művelődési Központ különböző színhelyein.

– Minden évben megszületik egy egységes tematika, és ez alapján szerveződik a programsorozat október első hetében. Az OKN az összefogásról szól. A cél olyan különleges könyvtári programok megszervezése, mellyel felhívjuk a figyelmet a könyvtárakra, a kulturális alapértékekhez és az információhoz való hozzáférés lehetőségeire. Mindenféle országos kezdeményezéshez igyekszünk csatlakozni, bármilyen könyvtári témáról legyen szó. Próbálunk helyi szinten is programokat kínálni az olvasóinknak, akik nagyon hálásak, hiszen nagy számban jönnek el ezekre az eseményekre – az idén legalább 250 fő vett részt a programsorozaton – összegezte az eseményekről a martfűi könyvtár vezetője, Székácsné Tálas Gabriella.

Hétfőn Lapozó Olvasókört tartottak a könyvtár szakirodalmi részlegében, ahol Szendrey Júlia életéhez kerülhettünk közelebb Pápai Jánosné Zsuzsi előadásával. A szép számú közönség kellemes, nyugodt hangulatban, forró tea és bodzaszörp társaságában hallgatta meg a kiemelkedően alapos és részletes előadást.

Kedden a Könyvtárnépszerűsítésen volt a hangsúly, ennek a napnak mottójául a Könyv – Érték – Tár címet adták. Ezen az eseményen részt vettek a civil szervezetek képviselői, akiknek felvázolták a könyvtár szolgáltatásainak előnyeit és felhívták a figyelmüket arra, hogy s miként tud a könyvtár az egyesületek munkájához hozzájárulni.

17 órától A két egyetlen – Karinthy Frigyes Nagy Szerelmei című film-szín-játék ingyenes vetítését tekinthették meg a nézők, melyet a Madách Színház művészei készítettek.

Szerdán Mesélde – családi mesedélutánt tartottak, ahol a gyermekeket szüleikkel, nagyszüleikkel közösen várták egy családias hangulatú délutánra. Ezzel, az egyébként rendszeres eseménnyel már egymagában is több korosztályt tudnak megszólítani, de így, hogy beépült az Országos Könyvtári Napok programsorozatába, még színesebbé formálta azt.

Ugyanebben az időpontban ingyenes színházi vetítésen vehettek részt érdeklődők, a Tercett – Móricz Zsigmond Szerelmei film-szín-játékot láthatták a Madách Színház előadásában.

A sorozat hatodik programja Varró Dániel – Molnár György zenés, irodalmi találkozása volt, mely hatalmas figyelmet váltott ki a martfűi vers-, könyvtár- és irodalomkedvelőkből. Gyermekektől kezdve egészen a nyugdíjasokig jöttek érdeklődők. Az este nagyon vidám, baráti hangulatban telt el.

Péntek este hangulatfény világította meg a könyvtárat és forró tea illata terjengett a levegőben. Egy kis közösség gyűlt össze a hagyományos felolvasó estre, hogy megosszák az általuk kedvelt könyvek sorait egymással. A szervezők: Bihari Erzsébet, Kengyel Éva és Székácsné Tálas Gabriella szendvicsekkel, lekváros kenyérrel és kiváló hangulattal is készült az estére. A program sikerességéről az is árulkodik, hogy éjszakába nyúlóan olvastak egymásnak a résztvevők, ezzel zárva az eseménydús hetet.

Polák Boglárka

>>>Tovább a 2023.10.05-06 - Országos Könyvtári Napok - Varró Dániel és Molnár György zenés irodalmi műsora, Felolvasó este Képgalériához

>>>Tovább a 2023.10.02-04 - Országos Könyvtári Napok - Lapozó Olvasókör, - Könyvtárnépszerűsítés - Baráti összejövetel a civil közösségek számára, - Mesélde Képgalériához


Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város