Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

Már Megint! – Réber László kiállítás Martfűn a Múzeumok Őszi Fesztiválja nyitórendezvényeként

Kiállítás nyílt a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár galériáján és kiállítótermében Réber László alkotásaiból, 2023. október 12-én, csütörtökön.

Réber László elsősorban könyvillusztrációival vált ismertté, illusztrátora volt többek között Janikovszky Évának, Lázár Ervinnek és Gerard Durellnek, de rajzaival felnőtteknek szóló könyvekben is találkozhatunk, érdemes belelapozni például Örkény István: Egyperces novellák című művébe. Egyedi stílusáról azonnal felismerhető, intelligens, humoros, elgondolkodtató rajzai néhány vonallal ábrázolják a mindenséget.

A művész halála után hagyatékait lánya örökölte, aki ezek nagy részét a székesfehérvári Szent István Király Múzeumba adta letétbe. Itt állandó kiállítás mutatja be a művész sokszínű munkáit, mely nagy érdeklődésnek örvend.

A délutáni eseményen megtisztelt bennünket jelenlétével Widengård Krisztina, Réber László lánya és Gärtner Petra művészettörténész, a Szent István Király Múzeum egykori munkatársa, ma a Néprajzi Múzeum muzeológusa. Ők intézményvezetőnkkel, Székácsné Tálas Gabriellával egy kerekasztal beszélgetés keretein belül engedtek bepillantást a Munkácsy Mihály-díjas grafikusművész életébe.

– Az egyik legkedvesebb emlékem, hogy mesélt nekem az édesapám. Akkor a mamámat mindig kizártuk a szobából, a kis fehér lámpát felkapcsoltuk az ágyamnál, és ő talált ki meséket – emlékezett vissza Krisztina.

– Az lenne a vágyam, hogy egy olyan kiállítást csináljak, ahol a papámnak a vázlatait mutatom be, mert ő szeretett volna kitörni az illusztrátor skatulyából. Szeretett volna egy kiállítást, ami végül nem valósulhatott meg, mert nem élt olyan sokáig, hogy ez létrejöhessen, és ezek a művei csak vázlatokban maradtak fenn – árulta el Réber László lánya, a képek jogutódja.

Ezután a muzeológus mesélt arról, hogyan találkozott szakemberként először Réber műveivel, miután Krisztina, Szűcs Erzsébet művészettörténésszel közös megegyezése alapján úgy döntöttek, hogy a székesfehérvári intézménybe kerülnek az illusztrátor hagyatékai.

– 2006-ban volt egy időszaki grafikai kiállítás, melynek a rendezője Szűcs Erzsi volt. Én akkor már ott dolgoztam a Szent István Király Múzeumban, a Réber letéti anyag volt az első, amivel először foglalkozni kezdtem. 2008-ban önálló tárlat keretében állítottuk ki a műveket múzeumunk legnagyobb kiállítótermében, melyeket több, mint 1300 letéti anyagból válogattunk ki. Később pedig állandó kiállítás lett belőle, felvonultatva Réber László gyerekeknek és felnőtteknek szánt illusztrációit, önálló munkáit, ennek címe: Vonalba zárt történetek. A kiállítás 2019-ben elnyerte az ÉV Kiállítása díjat – mesélte Gärtner Petra, aki Réber László rajongójaként emlegeti magát.

A megnyitót városunk református lelkésze, Tóth László és az általános iskolás diákok felolvasása színesítette: Gaál Rebeka, Hegedűs Lilla, Nagy Rebeka, Tóth Eszter, Eszes Olivér és Sóvári Róbert. Előadásukban Janikovszky Éva és Lázár Ervin történetei „illusztrálták” Réber László munkáit.

A kiállítás november 16-áig megtekinthető a Művelődési Központ galériáján és emeleti kiállítótermében.

Polák Boglárka


Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város