Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

Novella az irodaházról Darvasi László módra

A Múzeumok Őszi Fesztiválja helyi programsorában a szervezők ebben az évben is, mint mindig, igyekeznek a lehető legváltozatosabb módon megmutatni Martfű kor- és ipartörténeti múltját. Egyedi módját kínálta ennek a törekvésnek Darvasi László író meghívása, akinek egyik novellája a Tisza Cipőgyár irodaházáról szól.

A Martfűi Hely- és Ipartörténeti Gyűjtemény vendége 2023. november 7-én mesélt többek között erről az írásáról.

Koradélután az általános iskola ötödikeseivel találkozott, és ifjúsági könyveiből, könyveiről mesélt. Lelkes közönsége örömmel hallgatta bravúros szófordulatokkal megírt humoros, tanulságos történeteit: hőseinek kitartását nehéz útjaikon, és azt, hogy a jó is győzedelmeskedhet, melyhez lelemény éppúgy kell, mint a bátorság.

Darvasi László teljesen elvarázsolta a két osztályt. Miközben mesélt, kérdezte, bátorította, gondolkodásra késztette hallgatóságát. A válaszadást a szerző sem úszta meg, okosan kérdezték őt arról, miért lett író, hogyan szövi a cselekmények szálát, mit javasol annak, akinek ott van már a fejében egy történet. A rendhagyó irodalomórán író és közönsége együtt lélegezték a csodák levegőjét.

Felnőtt olvasóinak pedagógusi, újságírói, költői, regény- és novellaírói énjéről, a különféle műfajok sajátosságáról mesélt.

Az év légiutas-kísérője című novelláskötetet 2022-ben jelentette meg a Magvető Kiadó, Darvasi László akkor lett hatvan éves.  E kötet egyik darabja az Apokalipszis, 67595 címet viseli és az egykori martfűi cipőgyárról is szól. Érdekes volt megtudni, hogy a szerző hol hallott arról, hogy időnként látogatható egy-egy részleg. Az egyik szerkesztője járt már itt Martfűn, ahol a volt irodaházat látogathatta meg muzeológus kíséretével. Az ebből az élményből született pár mondatos beszámoló és néhány fénykép indította el Darvasi Lászlót e novella megírására, melyet most felolvasásában is megismerhettek az író-olvasó találkozó vendégei.

A törökszentmiklósi származású szerzőtől azt is megtudtuk, hogy sok írásában megjelenik a vidék, vagy éppen az idős, kiszolgáltatott emberek élettörténete, mely sokszor reménytelenséggel párosul. A bemutatott kötet szereplői mégis abszurd módon akarnak ezen változtatni. Egyszerre szűk térben, korban játszódó, néhány szereplős, sűrített családi, társadalmi történetek, ugyanakkor időtlenek is.

Darvasi László egy hatalmas családregényen dolgozik most, mely az 1900-as évektől indul és a közeli szenttamási kastély az egyik helyszíne.

Néhány személyes martfűi élményét is megosztotta az érdeklődőkkel. Focis múltja is köti településünkhöz, és azon az emlékezetes Edda koncerten is itt volt 1980-ban. Most pedig meglátogathatta az egykori cipőgyár irodaházát. Neki vajon mit meséltek a szinte érintetlenül ott hagyott kimutatások, nyugták, összeadatlan számoszlopok, berendezési tárgyak?

Azt vallja, minden ember egy kész novella, ha jól belegondolunk, talán igaza lehet.    

K.É.

>>>Tovább a 2023.11.07 - Múzeumok Őszi Fesztiválja - Rendhagyó irodalomóra Darvasi László József Attila-díjas íróval a Városi Könyvtárban képgalériához

>>>Tovább a 2023.11.07 - Múzeumok Őszi Fesztiválja - Író-olvasó találkozó a törökszentmiklósi származású Darvasi Lászlóval képgalériához


Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város