Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

Múzeumok Őszi Fesztiválja Martfűn – Rendhagyó múltidézés

Sokszínű programsorozatot kínált 2023. szeptember 25. és november 12. között a Martfűi Hely- és Ipartörténeti Gyűjtemény az országosan meghirdetett Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében, melyhez immár 9. alkalommal csatlakozott.

Kiállításmegnyitó, történeti és művészeti előadások, író-olvasó találkozó, bolhapiac és veteránjármű-találkozó, kooperatív nyomozós játék és helytörténeti kincskeresés a gyors leltár eredménye.

Célunk idén is az volt, hogy megmutassuk városunk történeti, kulturális, építészeti értékeit, hogy együtt óvjuk, becsüljük őket, emlékezzünk közösen.

Gyerekkorunk világát idézte meg a Réber László műveiből nyílt kiállításunk, mellyel két teremben próbáltunk válogatást adni a művész gyerekkönyv-illusztrációiból, illetve felnőtteknek szánt karikatúráiból, elgondolkodtatóan intelligens rajzaiból. A hangulatos, felolvasásokkal színesített megnyitón kerekasztal-beszélgetésen ismerhettük meg a művészt és munkásságát leánya és jogutódja, Widengård Krisztina és Gärtner Petra művészettörténész részvételével. A kiállításhoz előadás is kapcsolódott, Szűcs Erzsébet művészettörténész Réber László és Lázár Ervin közös munkáit elemezte.

Október 14-én, szombaton immár harmadik alkalommal rendeztük meg a Retro bolhapiacot a Kikötő téren, mely kézműves vásárral, alkatrészbörzével egészült ki. Szép számmal érkeztek veterán járművek is rendezvényünkre, melyből hangulatos, napsütéses családi program, közösségi esemény kerekedett. A Martfűi Hely- és Ipartörténeti Gyűjtemény retro és helytörténeti játékokkal készült, fajátékokkal érkezett a Martfűi Városszépítő Egyesület. A népes számú kirakodóknál játékokat, könyveket, régi elektronikai tárgyakat, alkatrészeket, régiségeket, képzőművészeti alkotásokat, az egykori paraszti világ hasznos, ugyanakkor szép tárgyait, a 2000 előtti retro korszak lakásdíszeit, használati cikkeit is megtalálhatták mindazok, akik kilátogattak a Kikötő térre. A kézművesek utcájában is sokféle alkotás volt látható textilből, fából, fémből, porcelánból is.

Október 17-i történeti előadásunk a Bat’a vállalat nemzetközi szerepe mellett annak küldetésére és konkrét eredményeire is kitért. Virtuálisan ellátogathattunk a Martfűhöz oly hasonló Bata városokba, és elmesélhettük személyes élményeinket az „Ideális Iparvárosnak” szánt szlovákiai Partizanskéról. Láthattunk néhány példát közben, ki hogyan éli meg múltjának ezt a különleges szeletét, hogyan gondoskodik a fennmaradt értékeiről, hogyan adja ezeket tovább a fiatalabb generációknak. Hátha meríthetünk ezekből mi is ötletet!

Régészeti és restaurátori előadássorozatot tervezünk, melyben a megyei ásatásokat, leleteket szeretnénk bemutatni. Ennek első alkalmára október 26-án került sor, Nagy Fanni martfűi származású régész és Szabó Melinda restaurátor közreműködésével. Ők mindketten a szolnoki Damjanich János Múzeum munkatársai. A közelmúltban zajlott tiszajenői ásatás bronzkori leleteit mutatták be. Fanni mesélt a bronzkor jellemzőiről, a tiszajenői depo megtalálásának körülményeiről, az ásatás menetéről, Melinda pedig a helyszínen töredékeiben megtalált kerámiaedény restaurálását mutatta be lépésről lépésre. A kész edényt élőben is megnézhettük, és kezünkbe foghattuk a különleges martfűi bronz kardot is, mely most a szolnoki múzeum állandó régészeti kiállításában is szerepel.

Szolnoki, kengyeli, kétpói, rákóczifalvai leletmentésekkel folytatódik majd sorozatunk 2024-ben.

Október 31-én rendhagyó módját választottuk a Tisza Cipőgyár egykori Irodaházának bemutatására. Egy 1972-es bűntényt kellett megakadályoznia a résztvevő csapatoknak, és megmenteni a cipőgyár hírnevét és becsületét, együttműködve az élőszereplőkkel és belehelyezkedve a kor hangulatába. Köszönjük Takács István támogatását!

Szintén az Irodaház kapcsán került sor Darvasi László törökszentmiklósi író-költő meghívására. Apokalipszis, 67595 című novelláját az irodaházlátogatás ihlette, összefoglalva benne az emlékek idézésének és a cipőgyári fénykor lezárulásának hangulatát. A novella Az év légiutaskísérője című kötetben szerepel, mely 2022-ben jelent meg. Az író ugyanezen a napon délelőtt két osztálynak tartott rendhagyó irodalomórát. A személyes találkozó a Trapiti szerzőjével nagy hatással volt a gyerekekre, biztosan tovább ösztönzi őket az olvasásra.

Jelenleg is zajlik modern kincskereső játékunk, a Helytörténeti geocaching, ahol a vállalkozó kedvűek koordináták alapján keresnek fel helytörténeti emlékeket. Itt dobozokat rejtettünk el, ahol egy kis történeti tájékoztatás mellett feladat várja a megtalálókat. A nyolc helyszín felkeresése után egy kis ajándék a jutalom. Kalandra fel, a küldetés még teljesíthető tetszőleges időpontban, tetszőleges időbeosztással!!

Több eseményünkről külön összefoglaló is készült, ezeket megtalálják cikkünk végén.

Köszönet a Martfűi Airsoft Egyesületnek a programjainkon való közreműködésért.

Köszönjük, hogy velünk tartottak ezen a tartalmas, hathetes rendezvénysorozaton! Keressék továbbra is a Martfűi Hely- és Ipartörténeti Gyűjtemény programjait!

Eiler Zita
muzeológus


Tovább a Már Megint! – Réber László kiállítás Martfűn a Múzeumok Őszi Fesztiválja nyitórendezvényeként cikkhez>>>

Tovább a Földben rejlő kincsek – Régészeti előadás és interjú Nagy Fanni martfűi régésszel cikkhez>>>

Tovább a Novella az irodaházról Darvasi László módra cikkhez>>>

Tovább a 2023.10.12 - Kiállításmegnyitó Réber László grafikusművész alkotásaiból képgalériához>>>

Tovább a 2023.10.14 - III. Martfűi Bolhapiac, Alkatrészbörze, Autótalálkozó és Kézműves Vásár képgalériához>>>

Tovább a 2023.10.26 - Földben rejlő kincsek - Régészeti ásatások a megyében 1. előadás képgalériához>>>

Tovább a 2023.11.07 - Rendhagyó irodalomóra Darvasi László József Attila-díjas íróval a Városi Könyvtárban képgalériához>>>

Tovább a 2023.11.07 - Író-olvasó találkozó a törökszentmiklósi származású Darvasi Lászlóval képgalériához>>>

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város