Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

Zongorakoncerttel ünnepeltünk a Magyar Kultúra Napján

 „Ezt, a MI magyar kultúránkat születésünktől a levegővel szívjuk magunkba. Hallgatjuk édesanyánk altatóiban, de látjuk, kóstoljuk, érezzük is minden pillanatban” – kezdte beszédét Eiler Zita a Hely- és Ipartörténeti Gyűjtemény szakmai vezetője, muzeológus a 2024. január 22-én rendezett Magyar Kultúra Napi városi ünnepségen.

– Mesélünk, dalolunk, zenélünk, rajzolunk, alkotunk, élünk… miközben öntudatlanul is használjuk a szimbólumokat, melyekbe beleszülettünk és hozunk létre újakat (...) Más kultúrák megismerése minket gazdagít és ráébreszthet saját kultúránk megbecsülésére, az emlékezés fontosságára. Mert a kultúra léte saját létezésünk feltétele közösségként, emberként – zárta ünnepi gondolatait a muzeológus.

Ezután világhírű zongoraművész lépett színpadra, Fejes Krisztina, akit a martfűi közönség hatalmas szeretettel várt. A kétszeres Artisjus díjas művész, a magyar kortárs zenei élet meghatározó művészegyénisége, a Fejes Művészeti Akadémia Egyesület létrehozója szolnoki kötődése miatt szeretettel vállalta el a martfűi felkérést. A művésznő elképesztő sikerét, tehetségét alátámasztja, hogy többször visszatapsolta a közönség.

A káprázatos koncert a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett programsorozat második eseménye volt, 21-én ingyenes filmvetítést szervezett a Művelődési Központ, ahol a Valami Madarak című magyar sikerfilmet láthatták a mozivásznon. A programsorozat a január 23-án megnyíló Esszencia című kiállítással zárul.

 

Polák Boglárka


Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város