Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

Múltidéző esküvők

A Házasság Hete és Martfű várossá nyilvánításának 35. évfordulója alkalmából nosztalgiázásra hívtuk a martfűieket és mindazokat, akik valamilyen családi szállal kötődnek városunkhoz. Esküvői fotókiállítást hirdettünk, ahova 1990 előtti fényképeket vártunk a párok nagy napjáról. 

Több mint 60 család tagjai szerepeltek a fotókon, akár három generációval: nagyszülők, szülők, unokák, akik itt nőttek fel vagy idejöttek tanulni, dolgozni, itt ismerkedtek meg és itt kezdték el közös életüket.

Martfű 35 éve város, lakói és azok felmenői saját kezükkel építették fel – szó szerint. A két kúria, a tanyák lakói, a téglagyár dolgozói közül sokak családja itt élt már az 1800-as évek végén. Aztán a 20. század közepén mellettük a cipőgyár építésével ugrásszerűen növekedni kezdett a puszta, új házak épültek az egykori szántóföldekre. Az új házakba új családok költöztek szerte az országból, Felvidékről vagy éppen Kárpátaljáról.

Az itt élőknek sok dolguk volt. Tanyaközpontból modern települést hoztak létre együtt. Nem csak saját házukat csinosították, hanem iskolát, parkot, sportpályát építettek.

Rájuk emlékezünk ezzel a kiállítással, melynek ünnepélyes megnyitóját 2024. február 17-én a Református Templomban tartottuk, majd a Művelődési Központban mutattuk be egy hónapon keresztül. A képek mellé ruhák, meghívók, kiegészítők érkeztek és sok-sok történet, melyeket örömmel hallgattunk. Reméljük, mesélnek még nekünk sokat.

A kiállítás nagy siker volt, a látogatók lelkesen fedezték fel az ismerős arcokat a fotókon. Lesz folytatás!

Köszönet Tóth László református lelkésznek és feleségének Tóthné Iván Évának és köszönet mindazoknak, akik elhozták hozzánk családi fotóikat.

Keressék elő a régi fényképeiket, mert hamarosan közzétesszük az új felhívásunkat, folytatva a 35 éves jubileumi év rendezvényeit.

Eiler Zita
muzeológus

>>>Tovább a 2024.02.17 - Esküvői kiállítás - A Házasság hete üzenete - Martfűi Református templom képgalériához


Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város