Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

„Minden fényképbe zárt pillanat maga a történet”

Ezzel a címmel nyitottuk meg Lendvai Tivadar fotókiállítását 2024. március 21-én a Művelődési Központ galériáján.

– „Lassan négy éve, itt Martfűn találkoztam Tivadarral egy évenként megrendezett, szívemnek igen kedves veteránjármű találkozón, ahol életemben először kerültem lencsevégre Tivadar jóvoltából.” – kezdte a kiállítás szakmai, baráti bemutatását Bata Adrienn szertartásvezető, műsorvezető, múzeumi színész, aki a munkáján kívül mindennapjaiban is a régi korok szerelmese. – „A fotográfia a pillanatok rögzítésének, az emlékek megőrzésének, az élet szépségének a művészete. A mai napon Lendvai Tivadar szemüvegén keresztül nézünk és érzünk, olyan részleteket fedezünk fel, amelyeket másképp talán sohasem látnánk meg. Amire a kiállítás címe is utal: ahogy egy kép készül, egy történet születik meg, amely az idő múlásával csak értékesebb lesz számunkra.”

Tivadar martfűi születésű, cipőgyáros felmenőkkel, itt él családjával, munkaidőben autószerelőként dolgozik, míg szabadidejében fényképezőgépével figyelemmel kíséri a környék látnivalóit, eseményeit, teljesít felkéréseket esküvőkön, bulikon, ellátogat múzeumi rendezvényeinkre, melyért különösen hálásak vagyunk. Szülei Pajtás gépe, mellyel első fotóit készítette, szerepel a kiállításán, mutatja, honnan indult és hol tart most, több mint 10 éves komoly fotós pályafutásával - FOTIVA néven jegyzett képeivel.

„Tivadar képei nem kiállításra készültek. Igen nehéz volt 100 képet kiválogatni az évek óta halmozódó jobbnál jobb témákból, amelyek pusztán a művész saját és a lencsevégre kapott modellek örömére készültek. Tivadar számára öröm lakóhelyének szépségeit, a természet kimeríthetetlen csodáit is megörökíteni, csak úgy, mint az esti fényekkel játszani, az éjszaka csendjét hallatni. A fényjáték, az árnyékok, a kompozíció, mind olyan elemek, amelyek segítenek egyedivé tenni egy fotót és kifejezni azt, amit érzünk.

Nagyon hálás a pinup-lányokkal (vonzó modellekkel) kialakult baráti és szakmai kapcsolatért, nem számít idő és távolság, együtt utazik vissza modelljeivel az 50-es vagy akár a 20-as évekbe is.

Ma egy kicsit átélhetjük képei által az esküvők előtti előkészületek néma izgalmát, a vendégsereg kacaját, az ifjú párok boldogságát. A bulis képek által halljuk a lüktető zenét, érezzük az éjszaka leple alatt kiengedett fáradt gőzt. Az airsoft pályán zajló események és az autós fesztiválok pillanatképei pedig nosztalgikus örömet csalnak az arcunkra. Távoli vidékek hangulata, ismeretlen emberek közel kerülnek.” – mondta el Bata Adrienn.

A megnyitó hangulatát emelte a Modern Táncműhely nagycsoportjának előadása, Az Idő hullámai címmel. Művészeti vezetőjük Tóth Nóra.

A rendezvény zárásaként Milosits Anna énekesnő és Nagy Zoltán Vilmos pedagógus, gitároktató, Tivadar kérésére előadták Varga Viktor Lefotózlak című számának saját átdolgozását.

Bata Adrienn Elliott Erwitt szavaival fejezte be beszédét:

"Számomra a fotózás a megfigyelés művészete. Arról szól, hogy egy hétköznapi helyen találjunk valami érdekeset... Úgy tapasztaltam, hogy kevés köze van a látott dolgokhoz és sok köze van ahhoz, ahogyan látod őket."

A kiállítás megtekinthető április 23-ig.

Eiler Zita
muzeológus

 


Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város