Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

Versek (D)és dalok

– Az idei Költészet Napja különleges alkalom volt. Többek között azért, mert a helyi közösségek együtt készültek az előadásra: a Református Egyházközség, a Modern Táncműhely és a Művelődési Központ dolgozói is részt vettek a Kengyel Éva által szerkesztett ünnepi műsorban. Köszönjük neki ezt a különlegesen megkomponált előadást, melynek minden részlete szépen illeszkedett a műsorba.

Ez a délután is rámutatott városunk lakóinak sokféleségére, tehetségére, kreativitására. Nagy dolog, hogy „saját erőből” sikerült egy ilyen színvonalas műsorral megajándékozni vendégeinket – mondta el Székácsné Tálas Gabriella, a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár vezetője, figyelmünkbe ajánlva Kengyel Éva a rendezvényről készült összefoglalóját:

Martfűi versírók művei, kortárs és klasszikus költők versei is elhangzottak a Magyar Költészet Napja martfűi megemlékezésén, 2024. április 25-én. A Művelődési Központ pódiumtermében sok irodalomkedvelő és versbarát gyűlt össze. A szereplők és a közönség együtt tisztelegtek József Attila munkássága előtt, akinek születésnapja sok éve már a magyar líra ünnepe.

A család, az ősök tudása, szeretete, a közelben dúló háború éppúgy téma volt, mint a lelki béke, a szerelem, az összetartozás élménye. A versmondók, Darida Andrea, Polák Boglárka, Tóth László és Venczelné Polgár Anna mély átéléssel tolmácsolta a szerzők gondolatait.

Ahogy a korábbi években, úgy most is, muzsikával, tánccal fűszerezték a szervezők a műsort. Dés László művészi dalai is megszólaltak a martfűi Költészet Napi ünnepségen. Székácsné Tálas Gabriella énekkel, Kovács Andrásné pedig zongorajátékkal idézte ide a zeneszerzőt. Ahogy a versmondók a költeményeket, úgy ők, a dalokat fürdették meg saját érzéseikben, hangulataikban. Ettől lett ez a délután igazán varázslatos.

A Modern Táncműhely legnagyobb táncosai ugyancsak egy Dés dalra balettoztak. A koreográfiát Vidinszki-Tóth Nóra, a csoport szíve, lelke készítette. Köszönjük neki és a táncosoknak is, amiért ők is fontosnak tartják ezt a rendezvényt!

A martfűi versírók közül néhányan sajnos már csak gondolatban lehettek ott a műsoron, míg mások elköltözésük vagy éppen munkájuk miatt nem tudtak részt venni a programon. A jelenlévőket azonban megismerhette a közönség. Nagy tapsot kapott Jakab Edit, Kovács László, Stonawski József, Vas Béla és természetesen valamennyi szerző. Köszönjük azon martfűi és helyi kötődésű versírók műveit, akik nem lehettek jelen az ünnepségen: Czető Lászlónak, Császár Mariannak, Iványi Barbarának, Kerékgyártó Emesének, Mészáros Endrének, Stonawski Tamásnak, Széll Magdolnának és Urbán-Szabó Bélának.

A lelkes, befogadó, értő közönség még napokkal később is mesélt arról, milyen sokféle érzelmi simítást kaptak a versektől, a daloktól, a tánctól. Köszönjük nekik is, hogy évről évre látogatják a martfűi költészet napi ünnepséget!

K.É.


Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város